Европейската комисия вярва, че България скоро ще стане член на еврозоната и работи усилено, за да изпълни критериите за присъединяването. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по финансовите услуги и капиталовите пазари Марейд Макгинес. Тя участва в конференция, посветена на бъдещето на еврозоната, организирана в Европейския парламент в Брюксел от евродепутата Емил Радев.

Европейската комисия и Еврогрупата се надяват България да стане 21-я член на еврозоната на 1 януари догодина, както е планирано.

“Сега повече от 350 милиона думи използват еврото. Вярвам, че хората в България ще се присъединяват към тази цифра скоро. Като валута еврото е на второ място по глабална значимост след долара, което го прави още по атрактивно за държавите членски да се присъединят, отвъд икономическите и финансови съображения”, заяви Марей Макгинес – еврокомисар по финансовите услуги и капиталовите пазари.

banner

Според подуправителя на БНБ Петър Чобанов, България е изпълнила фискалните критерии. Проблем остава инфлацията, но според него тя започва да се забавя и страната ни не разчита на изключения за приемането в еврозоната:

“Това, което чухме от представителя на Европейската комисия е, че това, което ни очаква първо е редовният доклад през юни. Да не предпоставяме неговия изход, да продължаваме да полагаме усилия, така ме да можем да отговорим на критериите колкото и трудно да изглежда в тази ситуацията. От там нататък какво ще се постигне в допълнителни политически разговори е въпрос към изпълнителната власт. Ако те успеят да договорят допълнителен доклад, това може да е от полза, но към момента трябва да продължаваме да излъчваме посланието, че се стремим да изпълним правилата такива каквито са.”

“За съжаление няколко години подред тук в Брюксел и при нашите европейски партньори нестабилността в България играеше доста негативна роля за образа на страната. За момента стабилността е факт и тя само ще помага. Ще ни помогне за членството в еврозоната и за пълноправното членство в Шенген, защото и това е много важно да се случи”.

Според Радев, е много важно в България да има информационна кампания, за да бъдат убедени в ползите от еврото тези, които сега са против въвеждането му.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space