Военният министър с трагична новина за изчезналия майор Терзиев

За жалост новината не е добра. От командването на операцията по издирване и спасяване получихме данни, съгласно която може да се заключи със сигурност, че майор Терзиев не е оцелял. Това заяви в ефира на bTV служебният военен министър Георги Панайотов.

"Искам да използвам студиото, за да поднеса искрени съболезнования на семейството му. Изгубихме един много опитен пилот и професионалист. Светъл да е последният му път", каза той.

Запитан какво е довело до трагедията, Панайотов отвърна: "На този етап не мога да съобщя нищо ново, освен че продължават опитите да бъдат открити части от потъналата на 70 м метра машина. Включени са фирми от бранша, както се изразяват военните. Те са частни, понеже военноморският флот не разполага с нужното оборудване да се открият такива отломки".

"Получихме оферта от съюзническа държава, но я отказахме понеже самолетът им не разполага със способностите, които са ни необходими. Флотът продължава и няма да спре въпреки информацията, че майорът не е измежду живите", категоричен бе той.

По думите му това е много специфичен случай и дълбочината е таква, че способностите на родния флот не достигат.

"Флотът ни може да действа на дълбочина до 50 м, т.е. може да пуснем хора и апаратура, която да работи до там. Тук дълбочината е 70 м. Изискват се по-специфични способности, с които не разполагаме. Не можем да разполагаме с всичко. Въпросът е, че може да намерим чужди способности и сме го сторили", уточни министърът.

На въпрос ще се наложи ли съюзническа помощ, той отговори: "Ако не успеем да открием черната кутия в близките 4 дни, тя ще бъде унищожена от условието в морето. Надяваме се, че ще успеем. Както казах, имаме предложения от съюзнически страни да предоставят способности, но те не са такива, от които имаме нужда. Ние сме намерили способности - частните фирми, които работят и влизат на 70 м". 

Панайотов уточни, че се работи с български сили и средства, макар и не военни.

 

Banner 468 x 60 px