Престъпленията, които се извършват с агресия, с насилие в семейството, бележат ръст на територията на цялата страна. Това каза в Русе главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

В крайдунавския град той присъства на отчета на областната дирекция на МВР за миналата година.
По думите му в област Русе се отчита завишаване на броя на регистрираните престъпления, но пък успокоителното е, че има добри показатели при разкриваемостта. Той заяви, че няма неразкрити тежки престъпления – убийства, опити за убийства, изнасилвания.

“Тези добри резултати са постигнати благодарение на добрата комуникация и взаимодействие с прокуратурата, в партньорството с местната власт – с кмета, и с областната управа”, каза Коцев.

banner

Има устойчивост на регистрираната конвенционална престъпност, като известни резерви се откриват по противодействие на домашното насилие.
“Това означава, че трябва да се интегрира вниманието на всички компетентни институции, да се работи превантивно, да се установят причините, условията за тези деяния, както и да се разгърне много широка превантивна кампания за разясняване на правата на гражданите, на жертвите”, каза Коцев.

Той обясни, че сред акцентите, поставени на вниманието на областната полицейска дирекция, е повишаване на професионалната квалификация на полицейските служители, тъй като “ние считаме, че тя не е на необходимото ниво”.

“Това е процес, който трябва да бъде системен, ежедневен. Всички служители на МВР трябва да бъдат професионалисти, добре подготвени, да имат морал и самосъзнание, че защитават гражданите, че са пазители на гражданското общество”, каза главният секретар на МВР.

Други акценти са свързани с пътната безопасност и повишаване на мерките срещу наркоразпространението.
“Трябва много широко да се разгърнат всички програми по превенция в цялата област – в училищата, в детските градини, свързани с наркоразпространието, с пътна безопасност, с формите на немотивираната агресия, на която напоследък сме свидетели”, каза още Коцев.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Пламен Първанов заяви, че приоритетите са противодействие на наркоразпространението, на пътния травматизъм заради трафика към Граничния контролно- пропускателен пункт “Дунав мост”, на конвенционалната престъпност – особено внимание ще бъде обърнато в малките населени места, където има самотно живеещи хора, и на домашното насилие.

По отношение на шума от моторните превозни средства по улици и булеварди в Русе, който тормози гражданите, са закупени шумомери, които да бъдат използвани срещу нарушителите./БТА

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!