Destiny

Разкриват рекорден брой секции зад граница за предсрочните избори

В над 500 секции българите зад граница ще могат да упражнят правото си на глас на 11 юли. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия.

"Работим в изключително ускорен ритъм от 12 май. Предизвикателството за нас е огромно, предвид новите моменти в Изборния кодекс, особено тези, свързани с машинното гласуване. То ще се проведе за първи път в толкова голям мащаб – не само в страната, а и извън нея", посочи председателката на ЦИК Камелия Нейкова, предава Dariknews.

Говорителят на комисията Росица Матева поясни, че до момента за участие в парламентарните избори се е регистрирала само една партия.

"Рекорден брой секции извън страната ще има. Стартира процедурата по подаване на заявленията на избирателите  до консулствата. Очакваме на тези избори да осигурим на българските граждани зад граница възможността да гласуват нормално, без да се образуват ужасяващи опашки. Логистиката за изборите в чужбина е един от най-сложните въпроси. Обсъждаме как да организираме изборите и разяснителната кампания извън страната", каза и говорителят Цветозар Томов.

От Комисията обявиха, че в близките дни ще бъде открита платформата за подаване на електронни заявления. Така избирателите извън страната ще разполагат с близо месец за подаване на заявления. Машини ще има навсякъде, където има повече от 300 желаещи да гласуват. 

На брифинга стана ясно още, че ще са необходими вероятно около още 1000 машини за гласуване на предстоящите избори. За частичните местни избори на 27 юни ще трябват още около 200 машини, за секциите в чужбина - около 240.

В още 700 секции в страната се обмисля да бъде поставено повече от едно устройство, тъй като на предните избори в тях са гласували над 450 гласоподаватели.

От ЦИК разкриха още, че ще направят експеримент колко души могат да гласуват на една машина в рамките на един ден.

От Комисията обясниха, че продължават да изясняват съдържанието на куфарите, в които бяха доставяни машини – дали има резервни части или цели устройства.

 

Banner 468 x 60 px