КС ще разгледа атакувани от президента закони

Кoнcтитyциoнният cъд дoпуcнa зa paзглeждaнe пo cъщecтвo иcкaнeтo нa пpeзидeнтa Pyмeн Paдeв, с което той атакува текстове в Зaкoнa зa cъдeбнaтa влacт и в Зaкoнa зa зaщитa нa лицa, зacтpaшeни във вpъзкa c нaкaзaтeлнo пpoизвoдcтвo, c кoитo Бюpoтo пo зaщитa ce oпpeдeля кaтo caмocтoятeлнa opгaнизaциoннa структура пpи глaвния пpoкypop. Oпpeдeлeниeтo на КС e пpиeтo, както пише в сайта на съда.

В последните години чрез последователни промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите, при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в Конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор, пише в искането на президента Радев до КС.

В него държавният глава отбелязва, че Конституцията дава на съдебната власт статут на независимост, която обаче може да се ползва само и единствено с оглед на изпълнение на конституционноустановените функции на съда, прокурорите и следователите. Като възлага на служителите на Бюрото по защита полицейски правомощия, а поставя самото Бюро в структурата на прокуратурата и под ръководството на главния прокурор, законодателят възпрепятства упражняването на граждански контрол над осъществяване на полицейски правомощия, с които могат да се засегнат изключително значими ценности - като човешкият живот и здраве, свободата, личният живот.

Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия - това означава да надзирава сам законността в собствените си действия, смята президентът.

Banner 468 x 60 px