Протест в защита на паметника ”Альоша” започва в Пловдив. Бранителите на съветския монумент се събират пред сградата на общинския съвет. Днес там трябваше да се разглежда предложението за преместване на паметника, но точката не е включена в дневния ред на сесията.

Страстите и обществените дебати около съдбата на „Альоша” се нажежиха след като общински съветници от ПП-ДБ поискаха монументът да бъде преместен в музея на социалистическото изкуство.

Граждани на Пловдив се обявиха против преместването. Те заявяват, че монументът е символ на града и мястото му е горе на хълма.

banner

Пловдивски общински съветници предложиха Паметникът на Альоша да бъде преместен

„Ние обичаме Пловдив и искаме паметникът да остане. Г-н Славенски не предлага дебат, а решение – общинският съвет да гласува демонтаж на монумента.Това е недопустимо. Събрали сме се, за да заявим ясно мнението си, че не сме съгласни с преместването”, каза жител на Пловдив. Според него това е подмяна на паметта.

По думите на общинския съветник от ПП-ДБ Владимир Славенски основният мотив за предложението е, че паметникът „Альоша” символизира тежък за България период в българската история. Той добави, че точката ще бъде разгледана, след като община Пловдив изготви финансово и техническо становище как ще стане реконструкцията и преместването. Славенски уточни, че двете предложения за референдум и преместване са комплектовани.

„Предлагаме морален акт на общинския съвет. Залагаме на българското национално достойнство”, каза той.

Представители на Групата на БСП в общинския съвет заявиха, че позицията им е заявена в декларация, която днес ще бъде прочетена отново. Те са за запазване на всички паметници, които са на територията на България и против видоизменянето им.

Гражданите на Пловдив заявиха, че ще бранят момумента до край. Пред сградата на общинския съвет има засилено полицейско присъствие.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!