Destiny

Президентът Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

"Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата". Това заяви Румен Радев по време на първото заседание на 45-ото НС. Той съобщи, че в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство.

"Първо, искам да се обърна към вас, народни представители и да ви поздравя с високо отговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси. Да сбъднете неговите въжделения. За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липсата на опит. Чувах същото и когато се пуснах в президентската надпревара през 2016 г., чувам го и сега. Това не бива да ви обезсърчава", каза още Радев.

По думите му в политиката някои виждат търгуване с националния интерес. "С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Вие наследявате една институция в дълбока криза", каза още Радев. 

"Миналото НС абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на парламента. Ключови закони се изменяха чрез преходни заключителни разпоредби тихомълком, които не са в центъра на общественото внимание. Правният нихилизъм на 44 НС достигна своят апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлога - нова конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха онова политическо и юридическо недоразумение”, заяви Радев, предава Nova.

„Още в понеделник ще проведа консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство. Постигането на управляващо мнозинство колкото и да е необходимо не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата”, каза още президентът.

Banner 468 x 60 px