Борисов: Електронен паспорт или зелен коридор за преболедували или ваксинирани за ЕС

Борисов: Електронен паспорт или зелен коридор за преболедували или ваксинирани за ЕС в. Монитор

Да се въведе електронен паспорт или зелен коридор за преболедували или ваксинирани за ЕС. Тази идея защити премиерът Бойко Борисов преди днешното заседание на Европейския съвет. Борисов коментира темата от Панагюрище, където бе на поредната инспекция, заедно с вицепремиера Екатерина Захариева и зам.-регионалния министър Николай Нанков.

Пред местната власт изтъкна, че днес у нас са дошли още 12 000 дози от ваксината на "Модерна", като от компанията потвърдили, че през март ще дойдат около 80 000 дози. Напомни, че довечера имало Европейски съвет, а преди дни имал разговор с Шарл Мишел относно закъсненията на ваксините. По думите му това поставяло под риск ваксинационните планове на държавите.

"Вече сме много недоволни, защото когато трябваше да даваме милионите, ние го направихме точно на минутата. А сега, когато компаниите трябва да си спазват договорите, се мотаят", каза Борисов и добави: "Ние мислим, че договорът е свещено нещо, ние го спазваме и затова надлежно плащахме за всички видове ваксини". Щял да постави въпроса за поведен път на днешното заседание на съвета. Борисов е категоричен, че компаниите трябва да спазват договорите и да изпратят ваксините. 

По думите му вчера ваксинираните са били 21 000, като изтъкна, че имаме пълната организация. "Ние бяхме надлежни платци, плащахме солидарно и  очакваме да получим ваксините", каза Борисов. Поясни, че и външните министри могат да се включат на срещата на евролидерите. Даде да се разбере, че ще обсъждат с евролидерите да се въведе т.нар. "електронен паспорт" или "зелен електронен коридор" за тези, които са преболедували, с антитела или ваксинирани, за да не им се правят PCR-и или да се поставят под карантина и така да им се препятства пътуването. По думите му вече е съгласувал идеята с другите си колеги, сред които австрийският канцлер Себастиян Курц, както и с "гръцките ни приятели". Целта е да облекчат всички, които са ваксинирани или преболедували.

Готов бил и да пратят самолета, за да дойдат ваксините по-бързо, но имало спор дали технологията за съхранение в тях можело да се спази както с тировете. Добави, че така се спестяват два дни, а за това време могат да се ваксинират 40 000 човека.

"Надявам се комисията да действа по-строго. Ако трябва да има и съд и да ни се върнат парите за това, което сме инвестирали. Напомням на тези световни компании, че ние инвестирахме, за да произведат ваксините. Не е честно, ако някой от ЕС им даде повече пари, да пращат там повече ваксини", каза Борисов и определи подобно поведение като некоректно и нечестно.

Иначе кметът на Панагюрище Никола Белишки благодари за отпуснатите около 2,6 млн. лева за укрепването на река Луда Яна. Борисов пък напомни, че са дали и пари за залата, която вече е изградена. Борисов пък му заръча да се чуе с икономическия министър Лъчезар Борисов за помощ за близкия завод, като даде да се разбере, че от общината ще получат и средства за ремонт на улица и моста в града. Премиерът пък изтъкна, че през март започват газопровод и връзка за "Асарел Медет", които на свой ред били добър партньор на общината.

След това посетиха язовира "Луда Яна" до Панагюрище, който също се укрепвал и ремонтира,а за целта държавата е отпуснала 20 млн.лева. С него ще се захранва с питейна вода около 40-50 000 човека. Досега общината се захранвала със сондажни кладенци. По думите на Борисов проектът за язовир „Луда Яна“ има 9 подобекта. „Виждам как се работи, вече процесът е необратим“, заяви той и добави,че в събота започва изграждането на 3 кладенеца в района на Брестовица. Община Панагюрище досега се е захранвала от много стар водопровод от над 40 г.

Нанков на свой ред поясни, че в момента се правят 2 язовира, като предстои поне още 4-5 язовира да се ремонтират в следващите години. Кметът доложи, че няма градина или школо, което да не е санирано, имали и модерна болница. Привършили миналата седмица с ваксинацията на учителите, а сега вървяла тази на секционните комисии.

Banner 468 x 60 px