Destiny

МЗ: Сертификатът за имунизация срещу COVID-19 се дава след втората доза

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 лицата могат да получат след приложена втора доза от ваксината. Това припомнят от здравно министерство след множество запитвания до тях.

Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света, допълват още от ведомството.

Документът може да се разпечата от е-досието на пациента. След поставянето на втората доза сертификатът се генерира автоматично  в раздел „Имунизации”. Достъп до електронното си досие има всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, тъй като той служи за вход до самото е- досие на електронен адрес https://his.bg . Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

От здравно министерство обръщат внимание, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби..

Banner 468 x 60 px