Здравният министър: Протестът днес е срещу проявения разум

Днес протестиращите ще протестират срещу проявения разум. Това каза пред Nova по повод днешния „Марша на свободата”  и протестите на заведенията здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Озадачен съм от тези протести. Имахме среща с двете асоциации, които го организират. Основният проблем, койот изтъкнаха е че има забавяне на заплащанията”, обясни той. Тогава те са получили уверение, че до края на месеца ще получат обещаните си пари. Това вече се случва.

Министърът запита какво ще поискат протестиращите, ако той е безразсъден. Според него протестът, който днес се организира, е като уличният бой. „Пръв посяга този, който оставя без аргументи”, каза той.

„Намираме се в безпрецедентна здравна криза. Няма да спра да се боря за живота и здравето на гражданите”, каза министърът и припомни, че вчера е издал заповед, с която те ще отворят на 1-и март. 

„На предпоследните места по заболяемост сме, не може с лека ръка да зачертаем всичко”, заяви проф. Ангелов.

По отношение на ваксините здравният министър обясни, че у нас идват толкова дози, колко са договорени между фирмата производител и ЕК, която е упълномощена от НС да представлява България. „България в момента участва в европейско споразумение и всички ваксини, които са за европейските граждани, ще бъдат в нашата страна. Ако издадем разрешение за ваксина за страна, която е извън ЕС, то то важи за всички страни в ЕС”, обясни проф. Ангелов. На ниво ЕС вече текат преговори за руската ваксина и ако тя бъде одобрена, страната ни може да се възползва.

България вече е договорила 12 млн. дози. От всяка ваксина ще има по около 3 млн. дози, за да могат гражданите да избират, обясни здравният министър.

„Всяка ваксина се поставя, когато дойде у нас. Ние взехме решение да се запази втората доза. Ако не беше така, сега щяхме да водим разговор защо 17 00 граждани не са ваксинирани”, каза още проф. Ангелов.

Banner 468 x 60 px