„Териториалните планове са изпратени към Европейската комисия (ЕК). Това е само началото на преговорите с Брюксел, а не предопределя решенията“, каза пред журналисти министърът на енергетиката Румен Радев след среща с ръководствата на ТЕЦ „Марица изток 2“ и на „Мини Марица изток“, която се проведе в сграда на ТЕЦ-а. Близо четири часа продължи разговорът. Покана за среща беше отправена и към представителите на синдикалните организации, но те отказаха. Синдикалистите настояха министърът да отиде при тях на местата, на които е блокирано движението.

Основният акцент в срещата беше „да сме уверени, че всички действия, които се предприемат и това, което се прави и се планира като стъпки занапред, неминуемо да гарантира и да обезпечи първо сигурността на електроенергийната система и на електроенергийното производство за страната. Това е важно да се чуе и да се разбира от всеки като потребител“, каза още Радев. Той подчерта, че са предприети всички действия, които трябва да бъдат извършени като подготовка за зимния период.

Според него не трябва да се създава напрежение в обществото ни за настройване на една група хора срещу друга. Всички хора, които са излезли на протести, било то на автомагистрала „Тракия“ и на прохода „Хаинбоаз“, или на други места, със сигурност не застрашават функционирането на системата в момента. Това са хора, които коректно са си направили постъпки, за да изразят протеста си законно. И това, че са навън не компрометира изпълнението на техните задачи, посочи още министърът.

banner

Според него протестиращите имат основание да имат притесненията за работните си места. Това е най-важното обсъждано днес. Обсъдихме в детайли както общия план на Мината, съответно и годишните работни програми за един дълъг хоризонт от време, включително и визирания, каза Радев. Той допълни, че евентуално напрежение поражда идея за създаване държавно предприятие или държавен оператор за конверсия на въглищните региони. Радев изрази изненада, че това се приема като конкуренция на минната дейност и ако се създаде такъв оператор, то е възможно да се насочат ресурси към него и това да доведе до ускоряване на въгледобивната дейност в мината. „Ако това поражда страх, едно балансирано решение е в структурата на Българския енергиен холдинг да създадем този вид дейност, така че по този начин да обезпечим именно работата и дейността на мината“, каза Румен Радев. Той заяви, че „интересът за работни места, сигурност и електропроизводство е наш общ интерес, ние не сме от две страни на нещо“, каза още енергийният министър.

Сега Радев ще се срещне с протестиращите миньори, енергетици и синдикалисти на детелината на автомагистрала „Тракия“ до Стара Загора.

БТА припомня, че преди срещата Радев посочи, че е това, което е най-важно за всички хора, е да имаме разговори, да имаме диалог, да има чуваемост. Мисля, че едва ли има някой, който да не споделя загриженост за всяко работно място, каза още той.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space