Започва прилагането на 80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. Ваксините са предназначени за лица от 12 г. нагоре и са налични в Регионалните здравни инспекции в страната.

Предстои и доставка на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години в склада на „Бул Био – НЦЗПБ“ ЕООД, които също ще се предоставят на РЗИ.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

banner

Същата се препоръчва за: Лица на възраст на и над 60 години ; Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; Бременни жени; Медицински персонал; Потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!