На 27 септември Светата ни църква почита паметта на Свети мъченик Калистрат и дружината му, като и на Светите апостоли Марк и Аристарх и Зина.

Свети Калистрат е живял през трети век. Родом бил от Картаген. От детска възраст бил възпитан в християнската вяра. Като възмъжал, станал войник. Той бил единственият християнин в целия легион.

Някои от войниците го виждали как ставал нощно време и се молел на Бога. Те съобщили на военачалника Персентин, че той е християнин. А Персентин бил свиреп гонител и мъчител на християните.

banner

Нанесен му бил жесток побой. После бил хвърлен в морето. Но Божията сила го избавила от смърт. Два делфина го изнесли жив на брега. Той излязъл невредим от водата.

Като видели търпението на Калистрат при ужасния бой и чудото, станало с него, 49 войници повярвали в Христа. Те били също жестоко бити. След това хвърлени заедно с Калистрат в тъмница. Като него и те проявили голямо мъжество при страданията.

Като видял, че не може и при най-ужасни мъчения да склони Калистрат и другите 49 войници да се откажат от вярата си в Спасителя, Персентин разпоредил всички да бъдат избити. Това станало през 304 г.

По време на мъченията още 135 войници от легиона повярвали в Иисуса Христа.

Те събрали тленните останки на мъчениците ги и погребали с почит, а по-късно съградили и църква над светите им мощи.

Свети апостол Марко, наречен Йоан, за когото свети Лука споменава в книгата “Деяния на светите апостоли”, бил поставен от апостолите за епископ на Вавилон и ревностно се подвизавал в проповядването на Евангелието. Той достигнал до такова дръзновение към Бога, че дори и сянката му изцелявала болните.

Свети апостол Аристарх Свети Аристарх, за когото апостол Павел споменава в посланията си, бил епископ на Апамея Сирийска.

Свети Зина бил ученик и сътрудник на апостол Павел. Около 64 година, когато свети апостол Павел написал посланието си до Тит, той се проповядвал на остров Крит заедно с Тит.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!