Специалисти прогнозират бум на заразните болести у нас тази есен. Първата вълна се очаква с по-сериозното застудяване.

„Грипът се очаква тази година да ангажира много по-голям брой лица отколкото предишните години, когато изцяло беше изместен от коронавируса”, обясни проф. Радка Аргирова, специалист по вирусология.

И въпреки, че грипът не представлява сериозна опасност за повечето хора, специалистите предупреждават рисковите групи да бъдат особено внимателни.

banner

„Това са хора над 65-годишна възраст, деца до 5-годишна възраст, както и хора с хронични заболявания”, коментира д-р Александър Симидчиев, заместник-председател на Здравната комисия в парламента.

Освен грипа, през есенно-зимния сезон се очаква и респираторно синцитиалният вирус, при който сериозни последици има най-вече за децата.

„Той засяга долните дихателни пътища, за разлика от грипа”, поясни Аргирова.
А с нарастващия брой на заразени в Европа с новите варианти на COVID- 19 има вероятност и този вирус да се завърне отново у нас.

Именно затова специалистът по вирусология отново препоръчва ваксинацията.
„Имаме вече готова нова ваксина, която ще бъде предоставена включително на България. Беше съобщено, че това ще се случи на 18 септември”, допълни Аргирова.

„Аз лично не очаквам някаква сериозна изненада. Ако нещо научихме през последните две години ,това е как да се справяме, дори в условия на разгръщаща се пандемия”, коментира още Симидчиев.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space