Destiny

МВР показа кадри от снощните провокации от протестиращи

Главният секретар на МВР и директорът на СДВР коментираха ситуацията от снощи в столицата и действията на полицейските служители.  Всички бяхте свидетели, че до един момент, въпреки двата митинга, нямаше проблем. Бяха взети достатъчно мерки за това. Но при приключване на едно от мероприятията, хора, които явно бяха отишли с определена цел, създадоха напрежение.

Знам, че ще ни обвинят, че това е защитна реакция. Имахме предварителна информация, че ще има платени провокатори – хора с интерес да предизвикат безредици, коментира главен комисар Ивайло Иванов. Той посочи, че всички полицаи, които снощи бяха на терен, бяха инструктирани да не използват физическа сила. Всички те са с богат професионален опит, не са назначени при това правителство, при много правителства са работили. Не пазим нито една политическа сила, пазим българските институции, пазим обществения ред – затова получаваме заплати. Имахме една цел – да не допуснем сблъсък между двата протеста и между протестиращи и служители на реда. Защо трябваше да ги удрят с бутилки и да ги заливат със спирт, коментира още главният секретар на МВР. Той уточни, че вече се знае, че довечера има планове да се изкарат много повече хора и отново напомни – Българската полиция не е враг. Главен комисар Иванов коментира, че ако полицай е превишил правата си, ще понесе отговорност. Но кой ще понесе отговорност от другата страна? Утре същите полицаи ще пазят тези, които са на власт. МВР пази, за да не се нарушава обществения ред, отново напомни Иванов и призова - Разграничете действията на политиците от действията на МВР. Ние действаме професионално, никой няма против мирния протест. Не ме притесняват 10 000 протестиращи, притесняват ме 200 проблемни, коментира гл.комисар Иванов. Той съобщи, че заради безредиците в София снощи са задържани 18 лица, четирима от които са криминално проявени. Трима са пострадалите полицаи, потърсили лекарска помощ. По думите му хората, които правят проблеми и ги подклаждат в София, са от едни и същи среди. Много обвиняеми с голям финансов ресурс целят дестабилизация в момента. Главният секретар на МВР уточни, че  още снощи е разпоредена проверка в СДВР за клипа, който се завъртя в мрежите .

Ст.комисар Георги Хаджиев допълни, че  във всички случаи, когато се установят дисциплинарни нарушения, ще се носи отговорност. Фрактура на ръката, контузия на коляното и контузия на главата са травмите на тримата полицейски служители. Директорът на СДВР бе категоричен – полицията е на място не за да влиза в единоборство с протестиращите, а за да пази мира и спокойствието. Взехме отношение веднага, след като установихме правонарушители сред протестиращите и те бяха задържани. На двама от задържаните е оказана лекарска помощ, прегледани са в „Пирогов”, към момента те са в добро общо състояние.

Media

Banner 468 x 60 px