Бойко Борисов: Никой вече не може да прави финансови измами

Управителите на централните банки решиха единодушно да включат българския лев във валутния механизъм. Когато си член на банковия съюз и системата ни е под пълен мониторинг никой вече не може да прави финансови измами. Така премиерът Бойко Борисов коментира приемането на България в механизма ERM II и на банковия съюз на брифинг в МС.

„Еврозоната ще доведе до такова икономическо развитие до какво са и другите държави в нея. Имаме шанс да достигне едно такова икномическо развитие до каквото българските граждани заслужават“, каза още Борисов.

„Когато си член на банковия съюз, където са всичките бели държави, няма кой да прави финансови измами. Няма страшно и за българските банки, защото всички работят по правилата на белите държави“, коментира успеха на България Борисов.

„И в същото време не се радвам, криво ми е. На тази дата с нашия президент трябваше да сме заедно. Това е нещо за десетелия напред. Народът трябваше да е заедно, трябваше да гърми, че българските финанси са при белите държави. И нали пише „Съединението прави силата“, а не да са разделени. Сега да се прегърнат, да играят хоро с маски. А ние цял ден отбиваме атаките на същите тези българи“, огорчено каза премиерът.

Борисов благодари на шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен, на канцлера на Германия Ангела Меркел и президента на Франция, на Шарл Мишел и Доналд Туск.

„Можем да оценим днешното решение на нашите европейски партньори за установяване на тясно сътрудничество като решение, съпоставимо с няколкото исторически в прехода решения, свързани с по-голямата интеграция в Евроатлантическото семейство, членството ни в НАТО и ЕС. Това е само началото, защото следващата стъпка е присъединяването на еврото, което ще настъпи, когато успеем да се справим с всички предизвикателства, които са пред нас”, коментира министърът на финансите Владислав Горанов.

„В началото на нашето председателство, през лятото на 2018 г. заявихме политическото намерение да се движим в тази посока и политическата подкрепа и многото работа, която свърпихме ни дава надежда да вярваме, че сме в правилна посока. Интеграцията на страната ни в Еврозоната свързва икономиките на държавите членки, което дава не само икономически предимства, това е и цивилизационен избор”, каза още Горанов. По думите му така свързваме кръвоносната система на нашата икономика с едно от най-силните икономическите формирования на света, която на фона на една малка България е задължително условие за успехите на обществото.

Той предупреди, че участието в Чакалнята изисква постоянни усилия да правим реформи, което ни издига на по-високо икономическо развитие и по-голяма конвергенция с центъра на ЕС. Той благодари на централната банка, на партиите, на финансовото министерство, като по думите му се е наложило да се променят може би над 15 закона, за да има съответствие с еврозаконодателството. Според него така ще има икономическо развитие, каквото е имало и при други страни.

„Това, че получихме днес доверието на останалите държави членки на Еврозоната, ни кара да се чустваме оптимисти, че имаме шанс в следващите десетилетия да постигнем едно икономическо развитие”, завърши финансист №1.

„България е вече член на Банковия съюз. Българският лев в част от европейския валутен механизъм. Това е исторически акт, който ще има голямо значение за бъдещето на България. Това е акт, който трябва да ни обединява. Убеден съм, че рано или късно ще се получи. Това е исторически акт, тъй като той дава на България тежест във финансовата сфера, която тя никога не е имала при решаването на европейските дела. Тази тежест надхвърля размера на икономиката и на територията ни“, каза гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

По думите му процесът нямаше да бъде завършен, ако не беше подкрепен с политически актове. „Имаше два или три критични момента в целия процес, който започна 2018 г. Трябва да Ви кажа, че премиерът беше на висотата на историческите изисквания“, каза още Радев.

 

Banner 468 x 60 px