Качественият шоколад е полезен ако е по 30 грама дневно

Качественият шоколад е полезен ако е по 30 грама дневно

С приближаването на Коледните празници, шоколадовите изкушения все по-често присъстват в модела ни на хранене.

Проф. Донка Байкова припомня пред БТВ, че качественият шоколад действа успокояващо, повишава имунитета, доставя в организма “химикали на блаженството” и активира хормоните на „щастието”.

Шоколадът намалява риска от развитие на сърдечни инциденти и инсулт, подобрява паметта, допринася за развитието и растежа на плода в утробата на бременната жена. Вкусното изкушение, обаче, не е подходящо за хора с камъни в бъбреците, може да алергизира, също да доведе до по-ниска костна плътност, повишава риска от кариес, може да предизвика мигрена, а в тейнейджърска възраст обостря акнето.

banner

Освен това шоколадът е с висока енергийна стойност – 540 kcal/100 g. Затова препоръката на специалистите е 30 g/дневно. Ако пък това количество ви се струва твърде малко, движете се повече.

Шоколадът е продукт, който съдържа не по-малко от 35% обща какова маса, в която – минимум 14% са твърди какаови частици и 18% какаово масло.

Колкото по-високо е съдържанието на какаовата маса (при по-тъмните видове шоколад), толкова по-изразени са функционалните му ефекти. Богат е на антиоксиданти, които влияят благоприятно на сърдечната дейност и неутрализират реакциите от стреса. От незаменимата му аминокиселина триптофан, в организма се произвежда серотонин – хормонът на щастието. Шоколадът е източник на биологично активното вещество – анандамид “химикал на блаженството”, също и на други субстанции, които самостоятелно стимулират синтезата на анандамид в мозъка, а забавят разграждането на този химикал, т.е. удължават релаксиращия ефект, допълва проф. Байкова.

В минералния състав на шоколада се открояват: желязо, магнезий, цинк, хром. Съдържа теобромин и кофеин, които стимулират мозъчната физиология и сърдечната дейност.

Оставете коментар

Социални мрежи