Спор за агнешкото месо и етикетите преди Великден

Спор за агнешкото месо и етикетите преди Великден

Овцевъди и БАБХ – в задочен спор: Предлага ли се на българския пазар дълбоко замразено агнешко месо от Нова Зеландия на прага на великденските празници, както и има ли пропуски в етикетите. Животновъди изразиха притеснения – търсенето на българско месо от страна на търговците е все по-малко, при все по-ниски цени.

Вече 20 години Али отглежда овце в плевенското село Градище. „Тази година никой не търси агнета – работата e на зор. 150 агнета имам за даване, днес да дойде човек, давам ги, но да даде цена”, казва овцевъдът.

И е категоричен – вносът подбива цените. „Нашите търговци как да купят от нас, за да го продават – трябва да го купят на 7-7.50 лева, за да може да се конкурира с вносното месо.
внос от Македония, от Нова Зеландия Миналата година на 12 лева сме продавали”, посочва още той.

Още в четвъртък в ефира от асоциацията на овцевъдите обърнаха внимание: 350 тона дълбоко замразено агнешко с произход – Нова Зеландия – е на българския пазар. От Агенцията по храните потвърдиха количеството. но не и обвиненията за пропуски на етикета.
„Надписът „Произведено на” върху етикета показва датата на размразяване – тогава, когато месото е поставено в опаковката”, обясни д-р Кремена Стоева ОТ дирекция „Контрол на храните“ към БАБХ.

banner

От овцевъдната асоциация контрираха – европейският регламент посочва какво е задължително за всеки етикет. За замразеното месо има допълнителни изисквания. „При замразено месо се обявява датата или на замразяване, или на първо замразяване Тук въпросът е дали БАБХ и КЗП ще направят обстойно проверки, ще изтеглят, ще възбранят това месо, защото тази информация е задължителна. Може да се окаже, че това месо е замразено за първи път преди 8 години”, каза Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

NOVA направи проверка в магазините – какво има и какво се търси. „Тука за малките вериги, малките магазини – само българско месо – големите вериги те имат замразени, вносни и такива неща. Това агнешко месо е от Сандански, от Кърджали.
По-скъпо е ама е по-вкусно, като е замразено – друг е ароматът на месото”, споделя Мохамед, който е собственик на месарница от 30 години.

„Не държа да са български, не е важна цената. Важното е да е прясно месото, веднъж в годината се купува и трябва да се хареса на семейството”, казва Кети Генова, която е купувач.

Оставете коментар

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space