203 През изминалата седмица от “Възраждане” внесоха Законопроект за забрана на влагането на трансмазнини в храните, заради многото доказателства, че консумирането на такива храни се асоциира с повишен риск от сърдечно-съдови и онкологични заболявания и като цяло влияе крайно негативно на човешкия организъм и здраве. Законопроект има за цел да гарантира във висока степен защита на живота, здравето, и интересите на потребителите по отношение на храните, а от друга, да осигури прилагането на правото на Европейския съюз и на националните мерки в областта на храните за намаляване на влагането на вредни вещества при производството, преработката и дистрибуцията на храни. Транс-мастните киселини са вещества, различни от витамините и минералите, за които е установено, че имат вредно въздействие върху здравето. Поради това влагането на веществата в храни или употребата им при производството на храни, следва да бъде сведено до абсолютния минимум. “С реализирането на настоящия Законопроект ще бъде постигнато и съответствие със законодателството на Европейския съюз. По отношение на здравните рискове при употребата на трансмазнини много учени са категорични, че е налице връзка между увеличения прием на транс-мастни киселини и риска от развитие на злокачествени тумори на гърдите, простатата, дебелото и правото черво, Деменцията и Алцхаймер”, съобщи Кръстьо Врачев, народен представител от “Възраждане”, избран от Пловдив – област. В допълнение към гореизложеното от “Възраждане” посочват, че трансмастните киселини обикновено се използват в евтини храни, като вафли, кроасани, чипсове, маргарин, шоколад, корнфлейкс, широко употребяваните в България „имитиращи млечни продукти, съдържащи мляко“, които имитират българско сирене и кашкавал и много други. При тях млечната мазнина най-често се заменя с евтино частично хидрогенирано палмово масло. Според млечните производители консумацията на тези имитиращи продукти вече значително надвишава тази на истинските млечни продукти, което означава, че хората с ниски доходи са изложени на най-голям риск от храните с високо съдържание на тези киселини. Това, от своя страна, увеличава неравнопоставеността в здравеопазването – бедните стават все по-болни, поради невъзможността да си позволят качествена, здравословна и питателна храна. Законопроектът цели да ограничи тази несправедливост. Може да ви хареса също Президентът ще сезира КС заради разпореждането на Наталия Киселова да не допусне искането му за референдум Делян Пеевски: ДПС от години подкрепя това членството в еврозоната НС избира двама заместник-председатели и двама членове на Сметната палата Премиерът Росен Желязков благодари на Борисов и Костов за пътя на България към евроинтеграцията