Скок в цената на основни храни

Скок в цената на основни храни

Скок в цената на основни храни на пазара в началото на новата година. Това показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-осезаема е разликата при олиото и брашното, които поскъпват съответно с 4,3 и 3,8 процента.

Освен при олиото и брашното, осезаемо поскъпване има и при захарта. Сравнението е между първата седмица на тази година и последната от миналата. За този период от време захарта е поскъпнала с около 7% и в момента се търгува за малко над 2 лева за килограм. По-скъпа ще ни излезе и покупката на кисело мляко с масленост над 3 процента, както и на прясно мляко, където скокът е с около 2 на сто. Скок в цените има и при пилешкото месо и при яйцата, размер М.

От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата уточняват, че цените на пазара са динамични и все още е рано да се говори за трайни тенденции.

Иванка е излязла на пазар, тъй като се готви за празник. „Ще взема една кутия бонбони, защото утре съм именичка“, посочи тя. Освен бонбони за трапезата, търси и млечни продукти. Но забелязала, че цените на някои от тях са по-високи. „Специално кашкавала и сиренето. Сега съм си взела лекарствата за 112 лева, но ако плащам ток и вода – няма да ми стигнат парите“, каза жената.

banner

Други забелязаха поскъпване при брашното и захарта. И обмислиха от какво биха се лишили хипотетично. „От брашно, не винаги правя десерти, така, че от него. Но от млечните няма как да се лиша, основно с това се храня“, твърди Станимира.

Според статистиката, през първата седмица от новата година най-много е скочила цената на олиото, брашното и млечните продукти. „При храните, особено бързоразвалящите се, има много голяма динамика. Само в рамките на един ден може видим динамика от порядъка на 10 процента нагоре или 15 надолу“, обясни председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

За да откроим ясни тенденции, сравняваме цените днес с тези преди една година. „С най-голям скок първенец е зелето с около 50 процента. Имаме задържане на цените на кашкавала и на сиренето, трайните млечни продукти, без промяна. Но за сметка на това при маслото, прясното мляко и киселото мляко имаме около 10 процента, при маслото е над 13% увеличението“, допълни Иванов.

По думите на икономисти скокът на цените, до голяма степен, се дължи на световните пазари. „Когато сме в един общ митнически съюз с останалите богати европейски държави, цените в България започват да доближават тези в другите страни. Има и някои местни характеристики – най-забележимата беше при увеличението на хляба, което е свързано с връщането на ДДС на 20 процента“, подчерта икономистът Стоян Панчев.

Въпреки това, заключението на експертите е, че за шоково поскъпване не може да се говори.

 

Оставете коментар

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space