Маноле отбеляза Димитровден с честване на своя храм „Св. Димитър“, основан през 1902 година. Празникът започна с тържествена литургия, отслужена от отец Николай и неговия баща, който е дългогодишен свещеник в църквата – отец Йордан. Последва водосвет в чест на обновения купол на храма и кръст, дарени от семейството на кмета на Община Марица Димитър Иванов. Местната общност се събра, за да отпразнува събитието, което символизира новото начало и духовното възраждане на столетната църква.
„Нека любовта бъде по-голяма! Нека всяко благодеяние, което правите да бъде успешно и да пребъде! И това, което са ни завещали прадедите да го препокриваме с усърдие и благодат! На този светъл празник освещаваме купола и кръста на нашия храм, дарени от семейство Иванови. Нека Господ ги дарява с изобилие и да продължаваме и занапред да работим усърдно, за да може този храм да бъде в състояние, за което са мечтали и нашите праотци!“, пожела отец Николай и отправи призив към миряните да се обичат и уважават.
На службата присъстваха кметът на Община Марица Димитър Иванов заедно със съпругата си Иванка и двамата си внука – Димитър и Иван. Той поздрави жителите на Маноле, чиито покровител е Св. Димитър.
„Отново е Димитровден и се радвам се, че сме заедно. Запалихме свещички за здраве. Благодарим на Господ и Св. Богородица, че ни има, че ни даряват със здраве, сили, разум да сме заедно и заедно да постигаме целите, които си поставяме! Докато имам сили, курбанът за здраве го давам аз, защото нося името на Св. Димитър и от сърце раздаваме за здравето на цялото село. Честит имен ден на всички именици! Светъл и благословен празник! Радвайте се на живота! Нека изживяваме хубави поводи достойно заедно!“, пожела кметът на общината. Двамата свещеници му подариха икона на Св. Димитър, за да го пази и закриля. Именикът получи още много подаръци от гостите. Той благодари на всички и на тези, които от сутринта са му изпратили стотици честитки и благопожелания по телефона.
След това отец Николай освети вкусния курбан, раздаден на присъстващите миряни, които благославяха Димитър Иванов и семейството му.
Домакинът на празника – кметът на Маноле Стоил Дишев сподели, че е изключително щастлив, че започва обновяване на храма в селото и изрази благодарността си към семейството на Димитър Иванов, с чието дарение на новия купол и кръст стартира благородната кауза.
Към празника се присъединиха председателят на Общински съвет – Марица Виолета Христодулова, заместник-кметовете Гергана Титюкова и Николай Стаматов, кметове на населени места, общински съветници и много жители.
В Община Марица празнуват още трима кметове – на Войводиново, Крислово и Царацово – Димитър Тосев, Димитър Андреев и Димитър Петров.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space