Гърция е от страните с най-ниска раждаемост в Европа, а в някои населени места няма регистрирано раждане от години, съобщава БТВ.

Младите семейства се сблъскват с редица проблеми, един от които е жилищната криза като почти 50% от населението на страната е концентрирано в столицата Атина.

Гръцкото правителство въвежда мерки за справяне с тези проблеми, между които и помощ от 10 хиляди евро за някой, който се премести в района на границата с Турция.

Феноменът на ниската раждаемост в южната ни съседка се развива в последните 30-40 години, като през 2022 страната регистрира най-нисък брой раждания от 92 години.

Комбинирайки този проблем с жилищната криза, която съществува от години, правителството на Кириакос Мицотакис въвежда редица мерки.

Министърът на социалното сближаване и семейството София Захараки обяви програма за помощ от до 10 000 евро за 1000 бенефициенти, които се установят в общините Суфли, Орестиада и Дидимотихо. Парите ще се изплатят по следния начин:

За селища с население под 500 души, ако се заселят, бенефициентите получават 5000 евро при преместването и 5000 евро след едногодишен престой.

За селища с население над 500 души, помощта е 6000 евро – 3000 евро при преместване и 3000 евро след едногодишен престой.

Програмата е с бюджет 2 млрд. евро, 50% от които ще дойдат от Фонда за възстановяване и развитие, а останалата част от банкови средства и е насочена към 20 хиляди бенефициенти – семейства и физически лица.

Тя представлява програма за отпускане на ипотечни кредити с ниска лихва. Премиерът Кириакос Мицотакис е договорил лихвен процент, намален с 50%, а за многодетни семейства със 75%. Стойността на недвижимите имоти не трябва да надвишава 250 000 евро, а квадратните метра трябва да бъдат до 150 и да са построени преди 2008г.

Третата важна мярка, която предприе правителството е улесняването на придвижването на документите на имоти с „неизвестен собственик“, които са неразрешен въпрос за държавата от години.

Това са имущества, които се водят на никой и реално стават собственост на държавата. Миналата седмица процедурата за уточняване на собствеността на такива имоти се облекчи съгласно нова разпоредба и се очаква тези почти 400 хиляди имота да бъдат влети скоро в пазара на имоти.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space