Президентът на Русия Владимир Путин нарече несправедливо разширяването на НАТО след Студената война и се зарече да постигне промяна в създалата се ситуация.

На заключителната си пресконференция на срещата на върха на БРИКС в руския град Казан Путин не отрече, че севернокорейски военни са разположени в Русия. Според украинското военно разузнаване техни подразделения са вече в зоната на бойните действия.

Общо около 12 000 военни е изпратил Пхенян в Русия и те се обучават на полигони в руския Далечен изток, се казва в съобщението на украинското военно разузнаване. 500 са офицерите сред тях, включително трима генерали.

Севернокорейци са забелязани вчера, но не в окупираните от Русия украински територии, а в руската Курска област, където украинската армия нахлу изненадващо през август.

В Казан Путин не само не отрече присъствието на военни от Северна Корея, но и обърна внимание, че съгласно член 4 от ратифицирания днес от Държавната Дума Договор за стратегическо партньорство Москва и Пхенян могат да си оказват взаимно военна помощ.

По думите на Путин не неговите действия водели до ескалация около Украйна, а доставките на западни оръжия за Киев. Както и пряко включване на страната на Украйна на военни и инструктори от НАТО.

Путин не изключи преговори с Киев, но за пореден път заяви, че те трябва да са по неговите условия, т.е. „съгласно реалностите на терен“. „Топката е в полето на Киев“, констатира президентът на Русия.

И допълни, че приветства намерението на Доналд Тръмп, ако отново стане президент, да направи необходимото за край на войната в Украйна. Путин даже би приветствал нормализация на отношенията си със Съединените щати – стига те да го искат.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space