Нова фишинг чрез SMS от името на „Български пощи“. В нея се изискват данните кредитната или дебитната ви карта. Вместо обаче да платите 53 стотинки, като е упоменато, банковата ви сметка може да се окаже празна за секунди. До момента има данни за човек, който е бил „ужилен“ с 4500 лева.

Според експерта по киберсигурност Христиан Даскалов SMS известията от банка предпазват от финансови измами. „В такъв случай получаваш незабавно информация за движение по сметката ти. Има кратък интервал от време, в което транзакцията може да бъде спряна, ако се обадите в банката“, обясни той.

Той призова да се избягват разплащанията през телефона. „Невинаги се показват линковете, които натискаме и така не можем да видим истинския уеб адрес. На компютър щяхме да направим разликата. Винаги си презаверявайте информацията през втори източник – дори и истински url може да бъде фалшифициран. Това се нарича спуфинг атака. Едиственият начин да се засече, ако има измама, е да звъннете на подателя и да се уверите, че наистина е изпратил конкретното съобщение или имейл“, коментира киберекспертът.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space