Хазартно зависим мъж, вписан в специалния регистър на хората, които не трябва да бъдат допускани до участие в тези игри, осъди онлайн казино да му върне загубените пари, както и да го обезщети с 1000 лв. за неимуществени вреди. Това предаде правният портал Lex.bg.

Решението е на Софийския районен съд (СРС) и е първото подобно, след като с промените в Закона за хазарта през 2020 г. беше въведен специалният регистър на зависимите, които операторите са задължени да не пускат в реалните и виртуалните игрални зали.

Мъжът, чийто иск е уважен, залага от 15 години и осъзнава проблема си с хазарта. След напускане на работа, той е затънал в дългове. В края на 2022 г. дължал повече от 100 000 лева. След като научил, че в Националната агенция за приходите (НАП) е създаден регистър, в който може да се впише всеки, който има проблем с хазарта, той сам подал искане да „влезе“ в него и на 6 януари 2023 г. бил вписан.

След това мъжът пробвал да залага онлайн, но разбрал, че е блокиран. През февруари 2023 г. установил, че може да влезе в един от известните сайтове за хазарт. Така в продължение на 12 дни той залагал там и натрупал загуба от над 8500 лв. Мъжът Опитал сам да си върне парите от хазартния оператор, като посочил, че е вписан в регистъра на зависимите, но от там отказали да му възстановят парите. Така се стигнало до съдебно дело.

Хазартно зависимият претендирал за обезщетение за имуществени вреди – загубата му от игрите, както и за неимуществени – 1000 лв. назначена Назначената съдебно-техническа експертиза установила, че през февруари той е бил вписан в регистъра на зависимите, но от хазартния оператор не са правили справка за него, както са задължени по закон.

Акаунтът му за онлайн залагания е деактивиран едва след като си е поискал проиграните пари. Експертиза е установила, че за 12 дни мъжът е заложил над 20 000 лв., а е спечелил над 11 500 лв. По делото е приета и съдебно-психиатрична експертиза, която установява, че той страда от патологично влечение към хазарт и не може да контролира поведението си по време на залагане или достъп до хазартни игри.

СРС отбелязва, че целта на законодателя да въведе регистъра е да не се допускат до участие в хазартни игри уязвими лица, за да се противодейства на негативните икономически, социални и личностни последици за тях, тъй като не могат да контролират поведението си заради изградената зависимост.

В съдебното решение се посочва, че като резултат от противоправното поведение на хазартния оператор – т.е. от допускането на мъжа да се регистрира на сайта и да залага, той е загубил над 8500 лв. и това е пряка и непосредствена имуществена вреда.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space