Опасна ситуация за българите в Украйна. Обявиха тревога и призив за евакуация в Одеса в края на концерт на певицата Деси Добрева и три народни танцови състава от българските бесарабски села Камчик, Кулевча и Делжилер в Одеска област.

По информация на местни канали в „Телеграм“ има заплаха от разузнавателен дрон, който кръжи над пристанищния град в Югозападна Украйна. Местните власти призоваха хората да потърсят укритие на безопасни места.

Генералното консулство на България и пресклуба на БТА организираха честването на Деня на бесарабските българи.

Концертът на Деси Добрева се състоя в градската градина в Одеса на централната улица „Дерибасовска“. Мотото на събитието в Ротондата в Градската градина е „От българите за Одеса и одесчани“.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 000 българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space