Гърция се отдалечава от задължителните тарифи за зелена електроенергия към планове с фиксирана лихва, тъй като доставчиците на енергия се адаптират към регулаторните промени, определени за 2025 г., съобщава електронното издание на в. „Катимерини“. Правителството обяви, че зелените тарифи, които опростяват сравненията на цените за потребителите, вече няма да бъдат задължителни за нови клиенти от 1 януари, 2025 г.

Съществуващите клиенти обаче ще запазят своите зелени тарифи за неопределено време, ако изберат да подновят. Министърът на енергетиката Тодорос Скилакакис подчерта, че доставчиците трябва да продължат да предлагат зелени тарифи на съществуващи клиенти, като гарантират, че приблизително 4 до 4,5 милиона потребители имат достъп до тази опция.

Правителството също така налага минимална продължителност от 12 месеца за договори с фиксиран лихвен процент, за да отчете сезонните колебания в цените, като по този начин осигурява по-добра защита на потребителите.

Скайлакакис изрази загриженост относно нарастващата популярност на шестмесечните фиксирани договори, твърдейки, че те често хващат потребителите в капан на неблагоприятни цени.

„С шестмесечните фиксирани договори на потребителите се продават летни цени през зимата“, каза той, застъпвайки се за по-дълги договори, които наистина стабилизират цените през цялата година.

От 2025 г. Министерството на околната среда и енергетиката ще забрани продажбата на шестмесечни договори с фиксиран лихвен процент, с цел да приведе енергийния пазар на Гърция в съответствие с директивите на Европейския съюз, които изискват минимална продължителност на договора от една година. Очаква се тази промяна да подобри предвидимостта на цените за потребителите.

Понастоящем офертите с фиксирана тарифа са налични само за 0,10 евро на киловатчас, докато цените на зелената тарифа са между 0,14 и 0,16 евро. Правителството насърчава потребителите да използват зелените тарифи като еталон при сравняване на оферти. На пазара се очертават положителни тенденции; средната цена на електроенергията на едро за ноември е намаляла до 85,08 евро за мегаватчас, спрямо 112,35 евро през септември. Protergia обяви, че ще запази своите зелени тарифни ставки на 0,159 евро за киловатчас, демонстрирайки ангажимент за стабилно ценообразуване на един променлив пазар.

Тази стратегическа промяна има за цел да защити по-добре потребителите и да приведе Гърция в съответствие с по-широките европейски енергийни политики.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space