18 нелегални мигранти, укрити в два тайника, откриха в товарен бус с чужда регистрация Граничните полицаи на „Капитан Андреево“ ги хващат. Шофьорът – 23 годишен български гражданин е задържан за 72 часа и му е повдигнато обвинение. Пресечен ли е с този случай – канал за трафик на хора през граничния пункт?

„На 23 октомври около 15 часа от Турция към България се явява за влизане в страната този бус. В него са изградени два тайника – единият е в долната част на багажното отделение, другият е зад гърба на кабината“, каза гл. инсп. Яни Пейчев, началник на ГКПП „Капитан Андреево“.

Именно в тях са укрити 18 броя нелегални мигранти. Те са били без документи за самоличност, но твърдят, че са от Египет и Сирия.

„В сравнение с 2023 г., за 2024 г. миграционния натиск бележи спад със 71% – това е на база на анализите, които правим и анализираме ежеседмично“, казва още гл. инсп. Пейчев.

По данни на МВР за първите 10 месеца на годината са предотвратени 43 хиляди опита за влизане в страната ни, а миналата година това са били 150 хиляди опита. Задържаните лица са 1942 от януари до октомври, а през 2023 г. са били 1187.

„Ние разполагаме с различни технически средства, с които да откриваме мигранти. Едно от тях е газоанализатор, който отчита въглеродния двуокис в товарното помещение на автомобила и когато се констатират стойности над допустимите, автомобила се селектира за проверка с рентгеново облъчване“, обясни гл. инсп. Пейчев.

През последните месеци парите, които всеки нелегален мигрант плаща, за да премине на българска територия са се увеличили. Според данни на службите те вече достигат до 10 хиляди евро на човек.

 

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space