Жители на пазарджишкото село Динката протестират срещу кариера за добив на инертни материали. Хората твърдят, че се съсипват земеделските им земи, а огромни изкопи доближават застрашително къщите им. По думите им ямите са опасни за домовете им и за децата им. Казват, че търпението им е на предела и искат незабавно спиране на изкопните дейности, съобщи Нова телевизия. Кариерата е на компанията „Холсим кариерни материали“ АД.

„Този протест е напълно законен. Уведомени са всички институции, от които зависи да се вземат мерки”, заяви в ефира на „Здравей, България” кметът на Община Лесичово инж. Серьожа Лазаров.

„Съсипват живота на 1400 души, изкопават земеделските земи, с които се препитаваме. Имах насадени картофи и те ги извадили. Бях повече от 20 години в чужбина и се върнах, защото ми омръзна да бъда роб на чужди хора“, каза един от протестиращите.

По думите му наскоро рибар е загинал, докато е ловил риба. „Паднал е от брега, два дни не могат да го намерят. Бреговете са ужасни. Дойдоха водолази от Пловдив“, каза още той.

banner

Жена обясни, че изкопите са достигнали до стадиона на селото, а хората се притесняват децата им да не пострадат. „Децата могат да се удавят тук, с какво спокойствие да си оставим децата“, попита тя.

От компанията  изпратиха позиция до NOVA, в която посочват, че става дума за законно действащ концесионен договор от 2009 г. за добив на инертни материали.

„След образуването на така наречените водни огледала или изкуствени езера, след приключването на концесионни договори и съгласно одобрения от Министерство на енергетиката план за рекултивацията – дружеството е длъжно да остави тези езера в придобития след добива вид. Дружеството трябва да създаде естествен пояс от дървета и храстови видове около тях. Тези водни огледала създават естествени местообитания на различни видове риби, птици и животни. Те създават и условия за естествен риболов на жителите на околните населени места. Според условията на договора компанията няма ангажимент да огражда езерата – нито по време на изпълнение на договора, нито след изтичането на неговия срок”, се допълва в позицията.

Жителите настояват да се вземат мерки. „Компанията ще си добива материалите и не я интересува за нас. Правителството да вземе мерки и да се спре това копаене“, апелира един от протестиращите.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved! | Powered by Next to Space