Министърът на правосъдието Атанас Славов оспори пред петчленен състав на ВАС отказа да бъде разгледана жалбата му срещу избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор.

Славов настоява петчленният състав да отмени определението на тричленен състав на ВАС и да върне делото за ново разглеждане на първа инстанция по същество. Алтернативно министърът иска петчленният състав на съда сам да се произнесе по същество, като обяви за нищожно решението на прокурорската колегия на ВСС, с което Сарафов бе избран за изпълняващ функциите главен прокурор и да върне преписката за произнасяне, вече от пленума на ВСС.

Прокурорската колегия избра Борислав Сарафов за изпълняващ длъжността на извънредно заседание на 16 юни т.г., часове след обявяването на президентския указ за освобождаване на Иван Гешев като главен прокурор.

banner

Министърът на правосъдието оспори това решение пред ВАС и изтъкна, че то е извън компетентността на прокурорската колегия и следва да се направи от пленума на ВСС, който избира главния прокурор. Пред първата инстанция на съда доц. Славов посочи и, че не са спазени правилата за свикване на заседание на прокурорската колегия, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Тричленният състав на ВАС остави жалбата без разглеждане с мотива, че министърът няма правен интерес да оспорва този избор.

В новата си жалба Славов е категоричен: интересът му е налице. Сред изтъкнатите аргументи за това е особената конституционна роля на министъра на висш държавен орган, овластен да осъществява взаимодействието на изпълнителната със съдебната власт, който участва в кадровата политика за магистратите в държавен интерес. Именно заради това си качество министърът може да прави предложения за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване на съдии, прокурори и следователи, включително за назначаването и освобождаването на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, се напомня в жалбата. При избора на Борислав Сарафов той е бил лишен от възможността да упражни правомощията си и има правен интерес да се обърне към съда, заявява министърът. /БГНЕС

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!