Destiny

В Швеция признаха: Провалихме се с коронавируса!

Само 7,3% от жителите на Стокхолм са развили антитела срещу KOVID-19, според проучване на Агенцията за обществено здраве, което изрази опасения, че спокойният подход на Швеция към коронавируса не изгражда групов имунитет, както се очакваше. 

  В Дания, която за разлика от Швеция прилага строги карантинни и социални мерки, процентът на хората, придобили имунитет и антитела, все още е нисък, едва 2%, а според местните експерти това е разочарование, причинено от строгите мерки и изолация. 

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тенел заяви, че цифрите са по-ниски от очакваното, но добави, че те отразяват ситуацията отпреди няколко седмици, вярвайки, че досега около 20% от жителите на Стокхолм са хванали вируса. Досега Агенцията по обществено здраве прогнозира, че до 1 май ще бъдат заразени 25% от жителите.

 „Груповият имунитет е опасен и нереалистичен подход. Мисля, че все още сме много далеч от него, ако някога изобще го постигнем “, каза Бьерн Олсен, професор по инфекциозни заболявания в Университета в Упсала.

 Миналия месец експертите изчислиха, че една трета от населението на Стокхолм ще развие коронавирусни антитела до началото на май, стигнаха до заключението, че до средата на юни това ще нарасне до 40-60%. Разчитайки на факта, че населението ще се държи отговорно, Швеция затвори само училищата за деца над 16 години и забрани митингите с повече от 50 души, а всички други мерки бяха препоръки, а не заповеди.

 

Banner 468 x 60 px