Пътнически самолет с над 100 души на борда се разби в жилищен квартал в Пакистан

Самолет на пакистанските авиолинии със 107 души на борда се разби в Карачи, съобщават световните агенции.Машината „Airbus A320” е паднала върху жилищни сгради. 

Кадри, разпространени в интернет, показват, че на мястото на инцидента се издигат гъсти облаци дим. Един от записите показва на мястото на самолетната катастрофа развалини на сгради и разпръснати по улицата отломки, както и стърчащи електрически проводници.

По първоначални данни става въпрос за 99 пътници и 8 души екипаж", заяви говорител на авиационните власти в страната.

Пакистанската армия съобщи, че е изпратила в района на трагедията сили за бързо реагиране, за да помагат при издирвателната операция. Кадри на местната тлевизия "Гео" показаха и голяма тълпа край мястото на падането на самолета, което, както изглежда, е в гъстонаселен район.

Линейки се опитват да пробият множеството, за да стигнат до мястото на катастрофата, се вижда още от кадрите.

Авиокатастрофата стана няколко дни след като пакистанските власти разрешиха подновяването на вътрешните полети. Те бяха спрени за месец, за да се попречи на разпространението на новия коронавирус в страната. През този период се осъществиха само няколко международни полета, припомня Франс прес.

Последната голяма самолетна катастрофа в Пакистан беше през декември 2016 г., когато пътнически самолет на същата авиокомпания падна в северен планински район и загинаха 47 души.

Най-тежката самолетна катастрофа през последните години в Пакистан беше през 2010 г., когато "Еърбъс" А321 на частната авиокомпания "Еърблу", обслужващ линията Карачи-Исламабад, падна в хълмиста местност малко преди приземяване в пакистанската столица. Тогава загинаха 152 души.

Banner 468 x 60 px