Destiny

Страхът от коронавирус доведе до дефицит на медицински маски в Гърция

В Гърция не достигат антигрипните маски. Поради масовото запасяване рязко скочиха и цените им. Хората се страхуват от заразяване с коронавирус. Рязко намаляха и посещенията на заведенията за китайска храна, предава БНР.

Цената на антигрипните маски се увеличи с 300%. Появиха се и нерегламентирани продажби на "черния пазар". Производителите в страната получават повече поръчки, отколкото могат да произведат. Но големият проблем е, че китайците, които живеят в Гърция, изкупуват всички налични маски и ги изпращат в родината си, съобщи председателят на съюза на фармацевтите в Атина.

Антигрипните лекарства вече се продават само с рецепти, но маските са на свободна продажба и не може да се постави ограничение при покупката, съобщават собствениците на аптеки в страната. В същото време от държавните болници поискаха спешно да се постави фиксирана цена на маските срещу грипа, защото самите болници нямат бюджет за скъпите цени. Гърците масово се запасяват с маски заради зимния грип и от паника за навлизане на коронавируса. От Министерството на здравеопазването в Атина информират, че са взети всички мерки и болниците са в готовност да реагират.

Banner 468 x 60 px