Destiny

Фермерите във Великобритания може да се окажат без 70 000 сезонни работници от България и Румъния

Фермерите във Великобритания може да се окажат без 70 000 сезонни работници от България и Румъния.

Британският премиер Борис Джонсън е на път да се откаже от поето по-рано от правителството обещание за отлагане на предстоящите забрани за влизането на ниско квалифицирани работници във Великобритания, написаха британските издания Financial Times и Independent.

През 2018 г. бившият министър-председател Тереза Мей публикува бяла книга, в която бе предложен двегодишен „ограничен във времето път за временно наемане на чужди работници“. Документът дойде в отговор на натиск от страна на британските работодателски организации. С намерението на Джонсън този „гратисен“ период да не се спази се очертава имиграционните правила да се превърнат в арена за сблъсък между правителството и бизнеса.

Представители от „Даунинг стрийт“ са коментирали, че кабинетът очаква планът на Джонсън да бъде обсъден тази седмица, като „политическото желание е да се обмисли да няма преходен период“. Въпреки това те подчертават, че засега не е взето окончателно решение.

Припомняме, че преди референдума във Великобритания през 2016 г. агитиращите за напускане на ЕС, сред които и Борис Джонсън, изтъкваха като довод за излизането от Блока факта, че така ще спре потокът от българи и румънци към кралството, които заради по-ниските си изисквания за заплащане „крадели“ работни места от британските граждани. Британски агенции предлгат оферти за работа във ферми, като заплащането е над 7 лири на час плюс бонуси и извънреден труд, с договори за 4 или 6 месеца.

От общо 85 000 сезонни работници в британското селско стопанство около 30 000 берат плодове, пише сайтът economic.bg. Правителството от години се заканва да забрани на гражданите на други страни от ЕС да живеят и работят в страната без виза. По този начин възникват силни опасения сред фермерите, които разчитат на чужденци да им берат реколтата. Миналата година стана ясно, че им е все по-трудно да намират сезонни работници.

Banner 468 x 60 px