Над 145 000 са двойките с репродуктивни проблеми в България.Това са явните числа. Има и скрити числа, на хора, които все още нямат партньор и все още не са решили да имат дете. Идеята ни е да се направи популационен скрининг.

В клиниките по стерилитет сега са жени на възраст над 39 г. Средната възраст за държавна помощ (за ин витро процедури) е на жени на 38-39 години”, заяви пред Nova News Радина Велчева от фондация „Искам бебе”.

Идеята на фондацията е от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поемат изследванията за репродуктивност.

banner

Според националния омбудсман Диана Ковачева от Касата са заявили, че ще бъде много скъпо. За тези над 400 000 жени на възраст между 18 и 35 г., от Касата са изчислили, че излиза над 20 млн. изследването.

Очаква се вариантът личните лекари по преценка да назначават изследването за яйчниковия резерв на жените и през направление то да бъде поемано. „Ако искаме да дадем шанс на младите жени да имат деца, никоя цена не е висока”, категорична е Ковачева.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!