Destiny

Москва призна: Ядрената експлозия е свързана с изпитания на нови оръжия

След дни на спекулации руските власти признаха, че ядрената експлозия преди четири дни е свързана с изпитания на нови оръжия. При инцидента загинаха петима ядрени инженери, припомня Нова телевизия.

Директорът на "Росатом" нарече загиналите "истински герои". След мистерията, която обгърна експлозията край руските арктически брегове мнозина заговориха, че може би става дума за най-тежкия ядрен инцидент след Чернобил. Инцидентът стана миналия четвъртък на арктически военен полигон в Бяло море.

Москва обяви, че е имало експлозия, но не уточни, че е била ядрена. Вместо това беше съобщено, че се е запалило течно гориво по време на тестове. Местните власти първоначално обявиха, че са регистрирали за кратко покачване на нивата на радиоактивност, но от министерство на отбраната заявиха, че няма изтичане на радиация. Сателитни кадри обаче показват, че към района на инцидента е изпратен специален кораб.

„Този кораб се използва за превоз на ядрено гориво, а в миналото Русия го е използвала за транспортиране на радиоактивния реактор от ядрената крилата ракета”, обясни Джефри Люис, ядрен експерт от East Asia Nonproliferation Program. От Росатом потвърдиха, че експлозията е станала при изпробване на ядрен източник на енергия за ракетен двигател. „Настъпила е поредица от трагични събития, която е довела до случилото се. След първоначалните анализи обаче установихме и усетихме, че инженерите ни са се опитали да овладеят ситуацията, но не успели да предотвратят инцидента”, обясни Валентин Костюков, директор на Руския федерален ядрен център.

Banner 468 x 60 px