Destiny

Жеги над 40 градуса в Гърция

В Гърция се очакват екстремни метеорологични условия през уикенда - температурата на въздуха ще се повиши до над 40 градуса, поривите на вятъра ще достигнат до 17 метра в секунда. Заедно с продължителната суша и ниската влажност това увеличава риска от пожари. Властите обявиха пета категория на опасност в Атика, Централна Гърция, в някои райони на Пелопонес - в Коринт, Арголида, Аркадия и източна Лакония, предава БГНЕС.

Четвъртата категория на опасност важи за останалата част на Пелопонес, на островите в северната и южната част на Егейско море, в Западна Гърция и на Йонийските острови. Властите призовават населението да бъде бдително, да предприеме предпазни мерки за защита на собствеността, живота на всеки човек и околната среда, за да се избегнат всякакви действия, които биха могли да доведат до пожар. Пожарната и всички сили за гражданска защита са в готовност, съобщиха от Службата за гражданска защита.

Вчера бяха проведени спешни срещи с участието на регионални лидери. Въпреки предупрежденията и превантивните мерки, в Гърция ежедневно горят десетки пожари. През юли миналата година в столичния регион Атика, град Мати изгоря, а в резултат на пожарите в Гърция са загинали над 100 души.

Banner 468 x 60 px