Destiny
ВМРО

Зоната около Чернобил става официален туристически обект

Районът около Чернобил - мястото на най-тежката ядрена авария в света, ще бъде превърнат в туристически обект, съобщи украинският президент, цитиран от BBC. Президентът Владимир Зеленски подписа в сряда указ, в който се определят планове за нови пешеходни пътеки и засилено приемане на мобилни телефони. "Чернобил беше дълго време отрицателна част от лицето Украйна", каза Зеленски.

През април 1986 г. експлодира четвърти реактор в атомната електроцентрала в Чернобил. От експлозията се образува радиоактивен облак, който се разнася над цяла Европа. Според ООН около 50 000 квадратни километра земя са били замърсени. Хиляди са убити в непосредствена близост, а последиците от експлозията продължават да се усещат и до днес. "Ще създадем зелен коридор за туристите. Чернобил е уникално място на планетата, където природата е била преродена след огромно човешко бедствие. Трябва да покажем това място на света: на учени, еколози, историци, туристи", добави президентът, пише 24 часа.

Въпреки че нивата на радиация са по-високи от нормалните, хиляди туристи посещават Чернобил всяка година. Вече има плановете за пътища по вода и контролно-пропускателните пунктове в района. Той също така каза, че ограниченията за заснемане ще бъдат премахнати. Правителството ще се справи с корупцията, като въведе система за електронни билети за посетителите. "Чернобилската забранена зона също е символ на корупция", каза Зеленски. "Това включва и подкупи, които органи на реда събират от туристи. Ние ще спрем всичко това много скоро.

"Щитът над реактора, който струваше $ 1,7 млрд е построен 2016 г. и е предназначен да предотврати изтичането на нови радиоактивни материали през следващия век. Той е с размери 275 м (900 фута) широки и 108 м (354 фута) високи - достатъчно високи, за да покрие катедралата Нотр Дам в Париж. Все още не е потвърдено колко точно са жертвите от най-тежката ядрена катастрофа в света. Известно е, че за около 5 000 случая на рак на щитовидната жлеза, които са причинени от замърсяването. Мнозина подозират, че радиацията причинява рак на различни места в тялото, но не са потвърдени доказателства за това. Наблюдават се и зачестили дефекти при раждането, за които също няма потвърждение, че са в следствие на радиацията.

Banner 468 x 60 px