Прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми по случая с гибелта на военния пилот подп. Валентин Терзиев поне още четирима военни, тъй като са заемали контролиращи функции по време на учението.

Това каза на пресконференция в пресклуба на БТА в Пловдив съпругата на пилота Димитрина Попова. Тя подчерта, че може да подкрепи всичко, което казва, с документи, които е получила от ръководството на Военновъздушните сили (ВВС) и между тях няма такива с класифицирана информация. Поводът е решението на Военно-окръжната прокуратура в София да привлече като обвиняем полк. Методи Орлов, зам.- командир на Авиобаза “Граф Игнатиево”, по случая със смъртта на летеца. Подп. Валентин Терзиев загина по време на учение на 9 юни 2021 година в Черно море, по време на което полк. Орлов е бил ръководител на стрелбите.

Попова твърди, че има още по-отговорни лица и според нея, ако те не бъдат привлечени като обвиняеми и дори позовавайки се на тяхната вътрешна наредба, това обвинение ще отпадне в съда. Тя категорично посочи, че сред тях не са щурманите, които по думите й са също само изпълнители. Решението за изпълнението на задачата, дали ще продължи или не, е на ръководител стрелбите полк. Методи Орлов, само че в контролния пункт има и друго лице, което е с по-високи отговорности, изрично споменато в заповедите на ВВС за самото учение, добави Димитрина Попова.

banner

Според Попова трябва да се проследи цялата подготовка на личния състав, който е участвал в задачата, както на Терзиев, така и на Орлов, който по думите й също е бил “ученик” в това учение като ръководител на стрелбите. Според нея Орлов е отговорен, но трябва да има записи и заповеди, от които да се види кой до каква степен е отговорен. Ако това обвинение падне и други обвиняеми няма, всичко отива “под килима”. Ще искам да бъде проверено и дали подготовката на Валентин Терзиев е отговаряла на условията за учението към дадения момент, коментира още Попова.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!