Destiny

"Жълтите жилетки" излизат на пореден протест

"Жълтите жилетки" се готвят да проведат днес поредната, 24-а по ред, общонационална протестна акция във Франция. Този път "столица" на демонстрациите ще бъде Страсбург, където се очаква да пристигнат и участници в движението от други държави, съобщава ТАСС, цитирана от БТА.

Няколко групи на "жълтите жилетки" пуснаха в социалните мрежи "международен призив" за участие на немски, испански, италиански и други езици, както и видеообръщение в ЮТюб. Планира се акцията в Страсбург да започне в 13,00 ч. местно време и да включва шествие до сградата на Европейския парламент. Според страницата на движението във Фейсбук интерес към демонстрацията са заявили 3 500 души. Опасявайки се от безредици, властите са забранили всякакви демонстрации в центъра на града, в района на гарата и в периметъра на учрежденията на ЕС. Полицията не очаква в Страсбург да пристигнат голям брой чужденци, но е подготвена за възможни безредици.

Протести са планирани също в Лил, Бордо, Тулуза, Руан и други градове. Една от най-зрелищните акции се очаква да стане разпъването на гигантска жълта жилетка на скалата Солютр в южна Бургундия. В град Камбре пък е планирано нощно шествие. В префектурата на полицията в Париж официално е постъпила молба само за една демонстрация, но в интернет са обявени още най-малко четири. Най-мащабните протести обаче са планирани за Международния ден на труда - 1 май.

Banner 468 x 60 px