“Благодарение на БСП и на нашите усилия, правителството на Кирил Петков и парламентът не взеха решение да окажем военна помощ на Украйна. Ограничихме се с хуманитарните доставки, които според мен можеха да бъдат и в по-голям мащаб, особено за районите, населени с българи.” Това заяви водачът на листите на “БСП за България” в Пловдив-град и Ямбол Кристиан Вигенин в предизборен дебат в ефира на bTV.

“В политиката трябва да има и определена доза морал. От тази гледна точка, за нас като партия, независимо каква е общата нагласа, и външна, и вътрешна, не е правилно България да доставя оръжия, с които хора да се избиват в Украйна. Смятам, че правилната политика е едно по-мащабно усилие да се търсят мирни решения”, добави той.
Вигенин припомни, че и служебният министър на икономиката, който е особено критичен към предишното управление и конкретно към Корнелия Нинова, също е потвърдил, че износ на оръжия за Украйна не е реализиран.
“Не виждаме проблем в това “Газпром” да доставя природен газ за България. За нас принципът е, че имаме нужда от сигурни доставки на възможно най-ниска цена. В момент, в който нямаме осигурено нужното количество газ, да се изключи априори възможността “Газпром” да доставя на България е груба грешка, която може да доведе до тежки последици за българската икономика и за българските граждани”, коментира социалистът ситуацията с газовите доставки.
Вигенин подчерта, че диверсификация означава разпределяне на риска, което не предполага изключване априори на един от основните доставчици на газ, а да се създаде възможност за конкуренция, така че България да може да получи най-изгодна цена.
Той посочи за едно от най-спорните решения, взето от министър-председателя Кирил Петков, изгонването на руските дипломати и технически персонал. “То бе взето по неправилен начин и основано на съмнителни доказателства и бе от големите грешки на предишното управление, като неслучайно заявихме, че не приемаме повече Кирил Петков за министър-председател”, коментира Кристиан Вигенин.
Кандидатът за народен представител от левицата подчерта, че към момента Руската федерация не е извършила агресивен акт по отношение на България, така че разбирането за това, че Русия е и може да бъде приятелска държава, остава.
“Ние можем да имаме специфична роля в този процес, без да излизаме извън европейския консенсус, да се опитаме да поддържаме едни адекватни отношения с Русия, не само, защото това е важно за България, но и защото ние не можем да водим външна политика, която се разминава драстично с очакванията на повечето български граждани”, посочи Вигенин.
“Не сме безкритични към действията на Русия. Народното събрание почти единодушно прие декларация, в която осъди нападението над Украйна. Но към санкциите не постигнаха абсолютно нищо. Това го виждаме още от 2014 г. – благодарение на тези санкции, не само, че не се решиха проблемите, а стигнахме и до война. Сега, благодарение на тези санкции, не е уязвена по никакъв начин военно или политически Русия, а гражданите и на Руската федерация, но още повече на Европейския съюз са изправени пред тежки проблеми как ще изкарат зимата”, каза още социалистът по отношение на санкциите срещу Русия.
“Ние ще отстояваме политическите и дипломатическите решения по отношение на войната в Украйна и се надяваме следващото правителство, в което ще участваме, да има по-силен глас при вземането на решения по тези въпроси. Ние ще работим за това гласът на България да се чува”, каза в заключение Кристиан Вигенин.

Социални мрежи

Най-новият информационен портал в Пловдив – Plovdivnews.bg, има амбициите да върне нормалните отношения между медия и читатели, без истерични заглавия и крясъци в онлайн пространството, а в бъдеще и на страниците на един истински вестник за Пловдив и региона.

Полезни връзки

Имате новина? Изпратете ни я на: [email protected]

избор на редактора

последни новини

@ Copywrite 2024 Plovdiv News | All rights reserved!