Destiny

Убиецът от Крайстчърч вдъхновен от боевете на Шипка

Убиецът от Крайстчърч вдъхновен от боевете на Шипка в. Монитор

На оръжието на убиеца от Крайстчърч Брентън Тарант има многобройни надписи на латиница и кирилица (на български, сръбски и руски), както и на грузински.

На пълнителите могат да се прочетат надписи на български - "Битка при Булаир 1913". На английски е написано "Проходът Шипка - 1877 – 78". Битката при Булаир е ключова битка от първата балканска война, при която българската Седма пехотна рилска дивизия под командването на генерал Георги Тодоров успява да надвие османските части от Дивизия Мюретеби и 27-ма пехотна дивизия.

Под този надпис се вижда и името Фружин, синът на последния български цар Иван Шишман. През 1404 г. Фружин и Константин II Асен (братовчед на Фружин и син на цар Иван Срацимир, неговото име също е на един от пълнителите) заедно вдигат въстание срещу османците.

На руски е отбелязано и "сражение при Кагуле", ключово за руско-турската война от 1768-1774 г., когато руската армия, наброяваща не повече от 17 000 пехотинци и няколко хилядна кавалерия разбива турските сили от 150 000 човека.

На сръбски са написани и имената на доста сръбски исторически личности - Марко Милянов Попович, Стефан Лазар, Милош Обилич, Байо Пивлянин. Сръбският в. „Блиц“ пояснява, че Милош Обилич е сръбски княз, който убил турския султан в Косовската битка. Марко Милянов Попович /1833-1901/ е черногорски народен писател, пълководец и войвода от племето Кучи. Стефан Лазар - сръбският княз Лазар Хребелянович (1329-1389) е загинал в бой с турците в Косово поле. Байо Пивлянин (1630 - 1687) е прочут войвода хайдутин, отбелязва "Блиц".

Брентън Тарант е слушал сръбска четническа песен в колата си преди да започне атаката на една от джамиите твърди босненският сайт "Аваз". На видео, заснето от Тарант, който е споделил цялата кървава атака на живо във фейсбук, се чува четническата песен "Караджич води сърбите си".

Доколкото става ясно Тарант е вдъхновен от норвежкия масов убиец Андеш Брайвик, чиито възгледи се основават на анти-ислямизъм, ксенофобия и ултра-национализъм. В манифеста, който екстремистът споделя преди атаката, той обявява, че иска да отмъсти за „хиляди смъртни случаи, причинени от чуждестранни нашественици“, като има предвид мюсюлманите. Той също така пише, че е започнал да планира атаката „приблизително две години по-рано“ и е избрал крайното местоположение три месеца преди атаката.

По същия начин Брайвик написа манифест преди да извърши поредица от нападения през 2011 г. в Осло и на остров Утоя, като при това загинаха общо 77 души, а 155 бяха ранени. Тарант твърди, че е имал „кратък контакт“ с норвежкия убиец и че Брайвик е дал „благословия“ за атаката си.

Според австралийските медии Брентън Тарант е австралиец от щата Нов Южен Уелс. Той е бил фитнес инструктор в град Графтън. "Родителите ми са от шотландски, ирландски и английски произход. Имах нормално детство, без никакви големи проблеми", пише в манифеста си Тарант. Той се описва като “етнонационалист” и “фашист”.

През 2018 г. Тарант посещава Пакистан. Преди това е бил в Северна Корея. До 2011 година е работил като личен инструктор, често е работил и с деца.

В профилите си в социалните мрежи той се описва като "обикновен бял мъж от обикновено работническо семейство с ниски доходи". Баща му е починал от заболяване от въздействие на азбест, когато Тарант бил ученик в гимназията през април 2010 г. на 49-годишна възраст.

Banner 468 x 60 px