Destiny

Откриха схема за получаване на български паспорти в Сърбия

Откриха схема за получаване на български паспорти в Сърбия в. Монитор

Схема за получаване на български паспорти е открита в Сърбия, покрай разследванията за корупция в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Сръбските власти са арестували четирима души по подозрения, че с подкупи са уреждали издаването на неверни документи, с които сърби могат да получат българско гражданство.

Акцията е проведена от полицията, Отдела за борба срещу корупцията и Специалния антикорупционен отдел на прокуратурата в Ниш, съобщи БНР.

Арестуваните са служител на общината в Пирот, лекар от Димитровград, още един гражданин на Димитровград и един на град Чуприя. За последните двама се смята, че през последните две години са плащали подкупи на лекаря от Димитровград да издава лъжливи уверения на трети лица, че са преминавали през определени прегледи.

За същите трети лица двамата са предавали подкупи и на служителя на общината в Пирот, за да записва в документите й, че имат български произход. Целта е била тази невярна информация да бъде представяна на българските власти и да се получава българско гражданство.

Информацията за арести дойде часове след като стана ясно, че разследването на корупционните практики в ДАБЧ се простира и в други държави - Украйна, Западни Балкани и други.

Banner 468 x 60 px