Destiny

Близо 100 000 на протест в Букурещ, стотици ранени след сблъсъци с полицията

До 440 души достигна броят на пострадалите по време на вчерашния митинг в Букурещ, съобщиха световните агенции. От медицинска помощ се нуждаeха 440 души, включително 24 жандармеристи. 65 души бяха откарани в болница, предаде РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

На митинга на площад "Виктория" в центъра на столицата са участвали до 100 000 души. След като голяма част от тях се бяха разотишли, силите на реда трябваше да използват водни оръдия, за да угасят пожарите, тъй като демонстрантите палиха контейнерите за смет.

Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията срещу антиправителствената демонстрация. На страницата си във Facebook той написа: „В една истинска демокрация всеки човек има право да протестира, а насилието е недопустимо, независимо от политическите позиции. Осъждам категорично жестоката, напълно непропорционална намеса на жандармерията спрямо поведението на повечето хора на площад "Виктория". Опитът да се смаже волята на хората с насилствена реакция на силите на реда е решение, заслужаващо осъждане. Министърът на вътрешните работи трябва спешно да даде обясни как е координирала събития тази вечер”, отбеляза още Йоханис.

Полицията използва и сълзотворен газ срещу демонстрантите, които се опитваха да пробият загражданията. „Умоляваме всички да се отдалечат от групите, провокиращи насилие, те могат изцяло да изопачат целта на митинга, който бе заявен като мирна демонстрация. Нашето обръщение е следствие от насилствените действия, които се наблюдават през последните часове”, се казва в съобщение на жандармерията на страницата ѝ във Facebook.

Исканията на недоволните граждани, голяма част от които са диаспора, са разпускане на парламента, предсрочни избори, правителство на технократи, независимост на правосъдието, а също създаване на еднокамерен парламент, в който да влизат 300 сенатори, от които 100 да бъдат представители на диаспората. Общо протестиращите имат 20 искания. Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Те настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, както и въвеждане на електронно гласуване. По-рано правителството обяви план за удвояване на държавните пенсии през следващите 4 години. Увеличението на бюджетните разходи по това перо ще е от 61 милиарда на 140 милиарда леи. Средната месечна държавна пенсия в Румъния в момента е 110 леи. Протестите бяха организирани от живеещите в чужбина румънци, които специално за проявата се бяха завърнали в страната.

Banner 468 x 60 px