Destiny

Огромно напрежение в Иран след новите американски санкции

Огромно напрежение цари в Иран, след като 100 000 души излязоха по улиците на градовете със скандирания „смърт на диктатора“, визирайки духовния лидер аятолах Али Хаменей. Недоволството избухна миналата седмица, след като на страната бяха наложени нови санкции, които ограничават износа на петрол, съобщава „Дейли мейл“.

Видеоклипове, споделени в интернет, показват гневни иранци, които палят полицейски коли и създават безредици. Демонстрациите продължават и тази седмица с искане за смяна на режима, който се ръководи от ислямски духовници. Страната страда сериозно от инфлация и валутна криза. По думите на експерт пред английското издание, протестите са безпрецедентни и страната е на ръба на революцията. „Протестирахме и през 2009 година, но това е различно, защото хората скандират за смъртта на президента и върховния лидер. Те разбиха много табута“, заяви Ханиф Джазайери от националния съвет за съпротива на Иран. Много протестиращи крещели „смърт на диктатора“. Преди години това било невъобразимо, тъй като активистите, хванати да крещят тази фраза, са заплашени от арест.

В единия от видеоклиповете се твърди, че над 100 000 души са излезли по улиците след футболен мач. От полицията съобщават, че демонстрантите се опитали да повредят обществено имущество. Други клипове, заснети в предградие на град Карадж, показват протестиращи по улиците да палят коли и също да крещят „смърт на диктатора“. Органите на реда отговорили със сълзотворен газ. В централен Иран насъбралата се тълпа палила гуми в опит да избегне да попадне в ръцете на полицията. За „спорадични протести на няколко стотин души“, които полицията е поставила под контрол, съобщават официалните държавни медии, пише „Дейли мейл“./БЛИЦ

Banner 468 x 60 px