Destiny

Италианският премиер посети пострадалите деца от инцидента в Болоня, разследването на взрива продължава

Четири от българчетата, които пострадаха при взрива в Болоня, днес ще ходят на превръзка, другите три остават в болница, но са добро състояние, каза за биТиВи директорката на гимназията в Силистра Татяна Кинджакова. В момента никой не препоръчва оперативна намеса, допълни тя.

Децата ще останат в Италия да довършат практиката си. Генералният консул на България в Италия Росен Руфев каза, че прогнозите за здравето на децата са много добри. Преодолели са психологическия шок. Бащата и братът на момчето, което е пострадало най-много, ще го посетят в болницата в Чизена.

Вчера италианският премиер Джузепе Конте се срещна с пострадалите от експлозията. При взрива загина шофьорът на камиона, а 145 души получиха различна степен на наранявания от изгаряния, отломки и парчета стъкло от прозорците на съседни сгради.

"Като се има предвид динамиката на катастрофата и потенциалните последици, можем да кажем, че имахме късмет. Трябва да разберем какво се е случило, за да не се повтарят повече такива неща", заяви Конте. От кадрите на наблюдателна камера се вижда, че цистерната се е блъснала в спрял камион. При сблъсъка се получава малка експлозия и пожар, който няколко минути по-късно, когато магистралата вече е била евакуирана, предизвиква огромна експлозия, при която се срутва част от надлез. След продължили цяла нощ проверки на структурата, движението бе възобновено в двете посоки по съхранената част от околовръстния път. По този път преминава голяма част от автомобилния трафик между южната част на Италия и североизточния град Венеция, както и в посока на алпийските тунели към Австрия и Германия. "Сега трябва да се изясни истината за тази много тежка катастрофа", каза министърът на транспорта Данило Тонинели. Според него ще са нужни около 1 млн. евро и пет месеца за поправяне на разрешената част от магистралата.

Видеокадрите показват, че цистерната дори не се опитва да спре, за да избегне камиона пред нея. Възможно е шофьорът да е бил уморен и задрямал или да е проявил миг невнимание, предположи прокурорът на Болоня Джузепе Амато. Тези камиони обаче обикновено са оборудвани с радари, които задействат спирачната система, дори ако шофьорът не го е направил, подчертават експерти, отбелязва АФП.

Banner 468 x 60 px