Destiny

Учени с нова версия за изчезването на кораби в Бермудския триъгълник

Учени от Саунтхептънския университет във Великобритания установили, че причина за загадъчните изчезвания примерно на 100 кораба за последните 100 г. може да са станали огромни вълни. Това разказва порталът Sailingscuttlebutt.

Учените в лабораторни условия моделирали една от популярните версии. Тя се заключава в образуването на огромни 30-метрови вълни, появяващи се внезапно поради особеностите на местния климат. Те се образуват от атмосферни потоци. За анализ е взет реално съществуващият 180-метров американски кораб „Циклоп" (USS Cyclops). През 1918 г. той излязъл от пристанището на Рио де-Жанейро с товар от манганова руда и 300 пътници на борда, но изчезнал безследно в Бермудския триъгълник. Експериментът показал, че „Циклоп” под действието на 30-метровите вълни отишъл под водата буквално за няколко минути, пречупвайки се на две. Според автора на изследването Саймън Босалла, подобна участ вероятно е постигнала и другите изчезнали кораби.

„В Бермудския триъгълник може да се наблюдават до три мощни урагана, които се срещат на едно място. Там съществуват идеални условия за създаване на гигантски вълни. Тяхната височина дори може да надвиши 30 метра, те са много стръмни и потенциално смъртоносни за всеки съд” – отбелязал ученият.

Banner 468 x 60 px