Destiny

Виктор Орбан със съкрушителна победа на изборите в Унгария

Виктор Орбан излиза по-силен от съкрушителната победа на своята националистическа консервативна партия в неделните парламентарни избори в Унгария. Това му дава трети пореден мандат като премиер и свободата да засилва централизацията на властта и да продължава размяната на удари с ЕС, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Успехът на най-спорния министър-председател в Европа е безапелационен: на почти всички преброени бюлетини, и със силна мобилизация на избирателите, партия ФИДЕС получава 48,8% от гласовете, с почти тридесет пункта пред крайнодясната формация "Йобик", която изостави ксенофобската реторика. Този резултат оставя надежда за бъдещото мнозинство да спечели 133 от 199-те места в унгарския парламент и следователно ново "абсолютно мнозинство" от две трети, както през 2010 г. и 2014 г., което от своя страна позволява да се гласуват конституционни промени. "Страната е оранжева" (цветът на Фидес), пише на първата си страница в нощта срещу понеделник Index.hu, един от основните новинарски сайтове на унгарска преса, чийто министър-председател е обвинен, че задушава плурализма през последните осем години като премиер.

Европейските партньори не се втурнаха да поздравяват 54-годишния лидер, чиито националистически дитирамби срещу "имиграционната инвазия", мултикултурализма и предполагаемата намесата на Брюксел, е главоболие за някои от държавите членки.

Banner 468 x 60 px