Destiny

Ким Чен Ун: Ядреното копче е на бюрото ми

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун предупреди, че на бюрото му вече има ядрено копче. Той заяви това по време на новогодишното си обръщение към гражданите на КНДР.

„Не заплашвам, но трябва да се знае ясно, че ядреното копче е на бюрото ми“, каза той. Според него ядрените сили ще възпрат САЩ в техния стремеж да започнат война с КНДР. А ако Пхенян сам вземе решение да нанесе ядрен удар, то в зоната на поражение ще се окаже цялата територия на САЩ.

Ким Чен Ун също така обяви, че е приключило създаването на национални ядрени сили. Той високо оцени успехите в развитието на ракетната програма и обеща, че скоро ще има нов тест с междуконтинентална балистична ракета. Освен това, севернокорейския лидер се оплака от нарасналия натиск върху неговата страна, но призова за ускоряване на производството на ядрени бойни глави и балистични ракети. Американският президент Доналд Тръмп до момента не е коментирал изявленията на Ким, единственото, което каза бе: „Ще видим“.

Ситуацията на Корейския полуостров се изостри през 2017 г., след като КНДР проведе серия от ракетни изпитания, а също така ядрено изпитание. Много страни осъдиха действията на Пхенян, а Съветът за сигурност на ООН въведе нови, по-строги санкции. Русия и Китай предлагат на КНДР да обяви мораториум върху ядрените опити и изстрелванията на ракети, а на Южна Корея и САЩ – да се въздържат от учения в района на Корейския полуостров в името на стабилизирането на ситуацията, но Вашингтон игнорира тази инициатива.

Banner 468 x 60 px