Destiny

Ликвидираха Бялата вдовица на ИДИЛ - най-издирваната и страшна терористка в света

Британката Сали Джоунс ( с рождено име Саманта Лютуайт), която се присъедини през 2013 г. към редиците на терористите от "Ислямска държава" и участва в няколко кървави атентата, е била убита при ракетен удар от американски дрон, съобщава The Sun, позовавайки се на ЦРУ. Бившата пънк музикантка е родена в Кент и избяга преди 4 години със съпруга си джихадист и сина им в Сирия, като се превърна в най-издирваната жена терористка в света, пише Блиц.

Според думите на сътрудниците от ЦРУ, Джоунс е била убита още през юни по време на въздушен удар в местност близо до границата между Сирия и Ирак. Не се уточнява дали Джоунс се е намирала в сграда или в транспортно средство, когато дронът е ударил.  Англичанката получи прякора "Бялата вдовица" след като съпругът й бе убит също при въздушен удар.  Саманта е родена през 1983 г. в Северна Ирландия в семейството на британския войник Анди Лютуайт и ирландската католичка Кристин Алън. Още невръстно дете семейството ú се премества в Англия, а малко след това родителите ú се развеждат. Момичето трудно приема разпада на семейството си и се сприятелява със съседско мюсюлманско семейство. Години по-късно Саманта решава да приеме исляма и името Шерафия като същевременно се покрива с хиджаб.

Според познаващите Саманта от дете, тя била съвсем обикновено момиче като страдала от лоша самооценка, ниско самочувствие и в същото време не проявявала никаква инициатива.  Почти по времето, когато приема исляма, Саманта среща първата си любов Джермейн Линдзи в мюсюлмански интернет. След три години се женят. На 7 юли 2005 г. Линдзи се самовзривява на спирка в лондонското метро, убивайки 26 души. По това време Саманта е на 22 години, бременна с второто им дете. Тогава "Бялата вдовица" заявява пред английските медии, че не е свързана с екстремистките идеи на вече починалия си съпруг.  Линдзи По-късно Саманта се омъжва за втори път за лондончанин от кенийски произход. Известно време живее в Южна Африка, а впоследствие се завръща в източната част на екваториална Африка и се присъединява към терористичната организация Ал Шабаб, извършваща атентати на територията на Кения, Сомалия и Танзания. 

С годините Саманта успява да се издигне много в организацията, тъй като голяма част от лидерите ú са убити при въздушни атаки с дронове. Отговаря за финансите, за вербуването на новобранци, за купуването на деца от бедни семейства, за обучението на жени камикадзета. Изпраща деца на кървави мисии. При ужасяващата атака над мола в Найроби, завършила с множество убити и ранени, Бялата вдовица е сред основните заподозрени.  

Властите откриват скривалище на терористите, в което са паспортът на Саманта и компютърът ú. А от информацията в него се разбира, че тя е посветила цели 8 години от живота си на обучението да прави бомби. По-късно тя участва в редица атентати, свързани с "Ислямска държава" на територията на Сирия и Ирак и бе най-издирваната британска терористка.

 

Banner 468 x 60 px